DdSaA – FSwL 8: Friburg i la zona francòfona

 

Friburg/Fribourg – Suïssa/Switzerland

 


(Clica en les imatges per a fer-les més grans – Click on the images to see a larger version)


 
 

Després d’un dia esgotador tornem a ‘casa’ amb temps encara per fer alguna foto. Els núvols són impressionants, quasi tocant la caseta. Però, ja se sap, ací és ben normal, si no no hi hauria tant de verd. 🙂

 

Därligen
Allà dalt es troba la caseta de Därligen

 

Hui comencem amb una visita a la ciutat francòfona de Friburg. A Suïssa es parlen quatre llengües que per nombre de parlants són: l’alemany, el francés, l’italià i el romanx. La primera ocupa la part central de nord a sud, la part francòfona es troba a l’oest, i les dues altres es reparteixen el sud-est. És curiós, especialment des de la meua òptica, el tractament que es dóna ací a les llengües. Totes són oficials excepte el romanx que ho és només per als seus parlants. Però això no vol dir que la retolació es faça en les tres llengües. La gran majoria dels cantons són monolingües, cosa que no vol dir que els seus habitants ho siguen. Simplement significa que ningú no té l’obligació de saber la llengua del veí i, per tant, els cartells es posen només en la llengua del cantó i en l’ensenyament passa completament igual. Imagineu-vos això en Espanya!!

 

Friburg es troba edificada sobre una península rocosa en una revolta del riu Sarine. Això fa que es diferencien dues parts: l’alta i la baixa. Comencem per la primera i arribem a l’Ajuntament, del segle XVI, amb torre i rellotge inclosos. Carai! Hui hi ha mercat instal·lat en la Grand-Rue, com en l’Edat Mitjana. Fem un passeget. Les parades són totes de productes artesans i casolans, especialment de menjar. Se’ns fa la boca aigua davant del pernil fumat, de la varietat quasi infinita de formatges, dels menjars fets a casa. No ens podem resistir als dolços. Excel·lent!

 

L'Ajuntament i el MercatFont de Sant Jordi
L’Ajuntament i el Mercat: presideix la plaça la font de Sant Jordi
 

Les cases de la Grand-Rue conserven l’aire medieval encara que algunes han estat restaurades adquirint l’estatus de palauet barroc d’estil francés. Seguim la ruta i arribem a la catedral gòtica de Sant Nicolau.
 

La catedral
La catedral: difícil fer-li una foto que diguera mínimament alguna cosa
 
Fils
Teranyina: la xarxa de fils del tramvia omple l’espai aeri
 

Ens dirigim a la part baixa però primer cal fer una panoràmica. Només he necessitat cinc fotos de cara al sol i Lola aguantant com una cosaca. La vista s’ho mereixia. 🙂
 

La part baixa de Friburg
Dalt i baix: la torre de l’Ajuntament dominant el panorama a
l’esquerra i a la dreta el barri medieval d’Auge
 

Arribem finalment a la part baixa després de superar una costera empinadíssima. Ja vorem després qui la puja! 😉 Passegem pel barri i fem cap al Pont de Berne.

 


Esquerra: vista del Bauge
Enmig: Fontaine de Sainte Anne
Dreta: Carrer de les esposes fidels i racó dels marits modèlics
 
Pont de fusta
Pont de fusta
 
La muralla
La muralla: tanca la ciutat per darrere
 

Friburg des del riu Sarine
 
 

Texto en español

 
 

Text in english

 
 
 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.